Усім нам потрібний хороший рецепт салату, адже влітку це головна страва на кухні. Його приготування не займає надто багато часу, та й продукти в цю пору доступні за ціною. Те саме стосується і заправок. Коли надворі спекотно, хочеться чогось свіжого та cоковитого.

Для основи салату можете використовувати будь-які інгредієнти, що є під рукою. Плануйте на щодень порції різної зелені, сезонних овочів та фруктів, заздалегідь подбайте про насіння соняшнику, гарбуза, льону та кунжуту, а ще про горішки та сухарики! Готуйте салати різні за текстурою (м’які, хрусткі, кремові, соковиті), смаком (кислий, солоний, солодкий) та температурою (теплим чи холодним).

Така, на перший погляд, невибаглива страва, як салат, може чимало розповісти про ваші навички. Готуючи для нього заправку, а не купуючи вже готові соуси, ви маєте можливість знайти свій баланс аромату, кислотності, солодкуватості й уникнути небажаних консервантів, трасжирів, загусників, зайвого цукру тощо. Виявляється, лише на основні деяких спецій можна створити неймовірні аромати: сіль і лимон, мед і часник, а більш цікавий смак буде, якщо додати імбиру або перцю чилі. Добре підібраний соус – річ глибинної краси! Текстурні інгредієнти гармонійно поєднуються з хорошою заправкою.

Є дуже проста формула, яку візьміть за основу: лише три основні інгредієнти — олія (оливкова, соняшникова, лляна, конопляна), кислота (яблучний оцет, бальзамічний оцет, винний оцет, сік лимона чи лайма, грейпфрутовий сік, оцет) та спеції (подрібнені часник, цибуля, перець, сіль, кмин та ін.) На бажання використовуйте підсолоджувачі, наприклад мед, джем чи сироп. Пікантної нотки додадуть сири (блакитний сир, пармезан), каперси, хрін. Із різними комбінаціями інгредієнтів, які є на вашій кухні, ви можете приготувати смачну страву.

Утім маємо поринути у світ хімії, щоб не потрапити в халепу. Олія та оцет (чи сік лимона), на жаль, не будуть рівномірно змішуватися і врешті-решт відокремляться у свої початкові форми. Потрібний об’єднувальний інгредієнт (емульгатор), який зв’яже ці два компоненти в однорідну масу. У нашому випадку емульгатори – гірчиця, мед або сироп. Підійде і яєчний жовток, пюре з авокадо теж хороший варіант. Спочатку поєднайте всі інгредієнти, крім олії, добре перемішайте їх. Якщо плануєте великі порції, то використовуйте блендер, не забуваючи, що в будь-якому разі олію вливаємо тоненькою цівкою наприкінці.

Знаючи цю просту формулу, ви можете підійти до питання творчо і пристосуватися до своїх вподобань: хтось любить кисліший смак, хтось лагідніший, а може, гострий чи солодкий… Обов’язково пробуйте соус, перш ніж заправити ним салат.

ЗАПРАВКА З ЛИМОННИМ СОКОМ
3 ст. ложки оливкової олії
1 ст. ложка лимонного соку
1/2 ч. ложки гірчиці в зернах
1 маленький зубчик часнику
морська сіль і перець

ЗАПРАВКА З БАЛЬЗАМІЧНИМ ОЦТОМ
3 ст. ложки оливкової олії
1 ст. ложка бальзамічного оцту
1/2 ч. ложки гірчиці
1/2 ч. ложки сушеного орегано
морська сіль і чорний перець

ЗАПРАВКА З МЕДОМ
3 ст. ложки оливкової олії
1 ст. ложка яблучного оцту
1/2 ч. ложки меду
морська сіль і чорний перець

1. Поєднайте всі інгредієнти, крім олії, добре перемішайте їх. 2. Олію вливаємо наприкінці і все знову добре перемішуємо.

Експериментуйте та смакуйте!

рецепти з журналу Plateful #11

фото: Ірина Гуртовенко

поділитися

переглядів: 186

Популярні записи | рецепти
Микола Гуртовенко