Приготування їжі з дітками – це не лише фрагмент вимріяної картинки, а цілком реальна перспектива, виховний процес, адаптований французькими матусями, з метою розвитку у дітей терпіння та розуміння поетапності процесів.

ТАК ПО-ФРАНЦУЗЬКИ

 

vyxovannia1

Пригадую яскраві недільні сімейні шоу, де батьки із дітками у білих фартухах та розкішних таких пухкеньких, як Великодня паска, кухарських ковпаках, готують святкові страви. Ще тоді мене торкалась якась така біла чи кольорова заздрість: діти на кухні з батьками синхронно готують їжу, а потім за сімейним столом в ідилії споживають, розбавляючи цю феєрію смаків несамовитими історіями. Цю картинку я пронесла крізь життя.

І ось у мене підріс малюк. Тепер намагаюся співставити ідилію із вимріяного з реальністю. Ніяк не співпадають. Моє вертливе метушливе дитя всього за дещицю часу примудряється перетворити кухню на неймовірний безлад. Вдаюся до всіляких хитрощів та «озброююся» терпінням про запас. Нас вистачає буквально на прелюдію – зібрати та зважити інгредієнти, а далі – суцільна абстракція, зовсім неїстівна.

Моя мрія – рожева картинка, пронесена з юнацьких літ аж до сімейного життя, тріщить по швах. Але здаватись я не збираюсь. Цього разу озброююсь  – книгами. Саме тут я знаходжу свій «Грааль». Виявляється, хто б міг подумати, французи привчають куховарити малюків спільно з батьками у вихідні мало не з пелюшок. Вже змаленьку, французькі мами привчають свої чада до процесу приготування недільної випічки, а згодом малюки роблять це спільно з батьками.

vyxovannia2

У француженок є супер популярний рецепт тортика для недільного підвечірка, який вони завжди готують спільно з дітками. Навіть промовляють вони його назву з якоюсь магічною казковістю «Йогуртовий торт».

Автор книги, американська журналістка, якій довелось оселитись із сім’єю у Франції,  розповідає, що кожного вихідного дня, коли французи запрошували їх у гості, вони спостерігали, як дітки споживають на підвечірок чудову домашню випічку. Однак авторка аж ніяк не уявляла, що ці гостинні, витончені та вишукані дами, які запрошували її, готували ці торти не лише самі, а й з безпосередньою участю своїх діток.

Виявляється, споживання їжі французи сприймають не лише як необхідність чи культ, здебільшого – це виховний процес. По-перше, терпіння, так, саме терпіння виховують у діток, навчаючи культурі харчування. Також змалечку привчають дітей до готування. Мами часто повторюють слово «акуратно». В такий спосіб привчають дітей до поетапного процесу творення та акуратної реалізації цього процесу.

Отже, культура харчування – це  якість і кількість їжі, що ви спожили за один прийом, а також кількість прийомів їжі на день та власне приготування.

У французів є 4 прийоми їжі без жодних перекусів. Саме це є запорукою відмінного апетиту у дітей та послідовного і спокійного споживання їжі. І це дає змогу авторці книги зробити висновок, що «Французькі діти не плюються їжею». Це стало для неї найбільшим відкриттям.

Отже,  переходжу до процесу адаптації. Готуємось ретельно і послідовно. Цьому передують підготовчі розмови, вигадані казки про маленьких кухарів, терпіння, акуратність та історії із життя. І ось уже малюк не може дочекатись, доки настане суботній вечір, який обіцяє опанувати нове вміння – кухарство. Ми ретельно вибираємо та вимірюємо інгредієнти, далі змішуємо їх разом, виливаємо у форму, і, як кажуть французи, вуаля. Нічого складного, як виявилось, навіть навпаки – додаткова спільна розвага, яка несе в собі втаємничений процес – випікання, коли з чогось незрозумілого виходить щось несамовите, смачне та ароматне.

Настав час для найзаповітнішого –  рецепту, який дозволяє французам бути французами, дотримуватися традицій та виховувати у цій відповідності своїх нащадків. Ми ж залишаємось собою, маючи арсенал сімейних цінностей. Хоча можемо застосувати будь-який сімейний рецепт страви, творячи нові традиції  спільно з дітьми!

vyxovannia3

Йогуртовий торт

Всі інгредієнти відміряються спеціальною баночкою від дитячого йогурту об’ємом в 150 мл:
2 банки молочного йогурту без добавок
2 яйця
2 баночки цукру
1 ч. л. ванілі
трішки менше ніж одна баночка рослинної олії
4 баночки борошна і додати туди пів чайної ложки соди
жирні вершки за бажанням

1. Духовку слід розігріти до 190 °С. 2. Розмішати яйця, цукор, йогурт, ваніль та олію. 3. Окремо змішати борошно та соду, та додати її до йогуртової суміші, не вимішувати аж занадто ретельно. 4. До тіста можна додати заморожених ягід або шоколадної крихти. 5. Випікати 35 хвилин та ще 5 хв., якщо на ножі залишається тісто.

! Торт має бути золотавим та м’яким всередині. Подавайте його до чаю з ложечкою збитих вершків.

Текст: Ірина Хевпа, фото: Ірина Гуртовенко

поділитися

переглядів: 194

Популярні записи | дизайн
Микола Гуртовенко