Тема української кухні зацікавила мене дуже давно, — розповідає шеф-кухар сім’ї ресторанів «Classic» Юрій Хазіпов. Ми живемо в країні, яка має давні традиції, але під впливом різних обставин вони потроху забуваються, втрачаються — постійний розвиток змінює все і всіх. Я не хочу сказати, що це погано, навпаки, це і є життя.

Здавна для приготування їжі українці використовували печі. На жаль, зараз натрапити на таку екзотику можна дедалі рідше. І хто мав у своєму минулому село, той з ностальгією згадує бабусин хліб із печі чи кашу або картоплю.

” Під час подорожі по Волині зародилося бажання не дивувати їжею, а навчитися готувати просту їжу смачно!

Завітавши в гості до бабусі власника сім’ї ресторанів «Classic» Романа Дідицького (зліва), 
Юрій Хазіпов (справа) випитує в Юстини Терентіївни (посередині) секрети приготування токмачів.

 

Якщо говорити про заклади харчування, звичайно, не кожен спроможний встановити піч, тут можна покластися на інші технології. Але головна ідея – страви смачні й ситні, продукти зрозумілі. Все без обману, «без косметики». Не ускладнювати, не викривляти простої, зрозумілої реальності.

У цьому сенсі мені дуже подобаються італійці. Їхня їжа саме така – проста і зрозуміла. Вони живуть у гармонії з природою й пишаються її дарами. Найкращу їжу лишають собі, а продуктами нижчоїякості діляться з іншими країнами. А в Україні чомусь усе навпаки: ми пишаємося імпортними товарами, а за безцінь віддаємо своє — корисне, смачне, рідне!

Саме в Ковелі, в «Броварні», мене почули. Тут хочеться відтворити не псевдоукраїнську, а справжню, наразі, волинську кухню. Ми вирішили відроджувати страви, які раніше готували на Поліссі та Волині.

Мандруючи селами, знайомимося з цікавими людьми, записуємо забуті рецепти з місцевих продуктів. Так ми і завітали до Юстини Терентіївни, що живе в селі Вужиськ Ратнівського району. Після довгої цікавої розмови, жартів та спогадів бабуся запропонувала для любителів натуральної, домашньої їжі запечені в печі токмачі та омочку. Пропоную токмачі спробувати приготувати вдома, в духовці. Звичайно, вони будуть мати інший смак, але, повірте, неодмінно вам сподобаються!

Токмачі
1. Відваріть почищену картоплю. 2. Поки картопля варитиметься, підсмажте цибулю до прозорості й відставте. 3. Щойно картопля буде готова, злийте всю воду та потовчіть на пюре. 4. Додайте половину смаженої цибулі і знову добре потовчіть. 5. Сформуйте колобки. 6. Покладіть їх у форму та запечіть в духовці при температурі 180°C до золотистої скоринки. 7. Подавайте зі смаженою цибулею.

Багато ситних, смачних страв ми вже додали до нового меню в «Броварні», тому щиро запрошуємо їх скуштувати!

Броварня, м. Ковель

фото: Ірина Гуртовенко

поділитися

переглядів: 1 661

Популярні записи | дизайн
Микола Гуртовенко