Наші вибагливі смаки та інстинкти не завжди роблять вибір на користь здоров’я, а знання про склад продуктів та законів харчуванняє дуже поверхові. Тамувати голод – ще не означає їсти без обмежень. Маємо вміти вибрати саме ті продукти, які потрібні конкретно вашому організму.

матеріал: Plateful #010

ПРИНЦИПИ ХАРЧУВАННЯ

На допомогу приходить меню! І хоча ця справа не відразу стає улюбленою та зрозумілою, з часом вона перетворюється на дуже корисну звичку. Коли плануєте меню, додержуйтеся простих принципів: збалансованістьпомірність та різноманітність.

ЗБАЛАНСОВАНІСТЬ

Проаналізуйте свій спосіб життя, адже він формує ваше харчування. Підберіть такі страви та продукти, які забезпечать організм добовою нормою необхідних поживних речовин. Кожен продукт має свою харчову цінність, що визначається вмістом білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин та вітамінів. Одні допомагають відновлювати клітини і тканини, інші – дають тепло й енергію. Крім того, їжа – джерело утворення регуляторів для багатьох процесів в організмі.

Білки – це будівельний матеріал, потрібний для відновлення і створення нових клітин, а також учасник багатьох важливих процесів  в організмі. Продукти, до складу яких входять білки, дуже цінні для нас, тому що організм не запасається ними, а в разі їх дефіциту зношуються тканини і порушується робота всіх органів. Білки тваринного походження, що містяться в м’ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах, багаті на незамінні амінокислоти. Менш повноцінні білки рослинного походження містяться в крупах, бобових, злаках, овочах. Пам’ятайте: як нестача, так і надмірна кількість білків у їжі негативно впливають на здоров’я.

Жири мають найбільшу енергетичну цінність. Вони вкрай потрібні для нормальної роботи організму, поліпшують засвоєння білків, вітамінів, мінеральних речовин. Молочні продукти, рослинні жири, риб’ячий жир засвоюються краще, свинячий, яловичий – гірше. А при термічній обробці олії втрачається її цінність. Надмірне вживання жирів спричиняє порушення обміну речовин, що призводить до багатьох захворювань.

Вуглеводи – наше джерело енергії. Отримуємо їх разом із крупами, виробами з борошна, картоплею, овочами, фруктами. За хімічним складом поділяються на прості (глюкоза, фруктоза тощо) та складні (крохмаль, пектини тощо). Щоб забезпечити добову потребу у вугле- водах, нам потрібно 80% складних і лише 20% простих, легкозас- воюваних. Неконтрольоване надмірне вживання простих призво- дить до порушення обміну речовин, ожиріння, цукрового діабету, атеросклерозу… Ожиріння з’являється тоді, коли з продуктами потрапляє більше енергії, ніж організм може витратити.

Не можна не згадати про овочі та фрукти, що приходять на допомогу нашому організму. Вони містять клітковину, вітаміни, мінеральні речовини, які є незамінними компонентами харчування, забезпе- чують важливі процеси в організмі, беруть активну участь в обміні речовин. Хоча в продуктах їх небагато, та користь від них неабияка.

ПОМІРНІСТЬ

Не перевантажуйте травної системи, уникайте великих порцій та важких страв. Своєчасно забезпечуйте свій організм смачно і правильно приготовленою їжею. Наприклад, у першій половині дня бажано вживати продукти, які довше підтримують відчуття ситості та поліпшують обмін речовин. Найкраще підходять м’ясо, яйця, сир, каші, бобові.

Щоб уникнути стану, коли після їди хилить на сон, налягайте на рослинну їжу. Не розпочинайте трапези з м’ясної страви, ліпше з салатів чи закусок, а найкорисніше – з овочів. Не забувайте пити протягом дня воду. На вечерю приготуйте щось молочне або овочеве, і не переїдайте, щоб травна система могла теж відпочити.

РІЗНОМАНІТНІСТЬ

Уникайте монотонності. Кожного дня ваш раціон має складатися з різних страв і продуктів: городина, фрукти, зернові, молочні продукти, риба та м’ясо. Складайте меню з урахуванням пори року. Сезонні овочі та фрукти особливо корисні та духмяні, ще й за ціною доступні. Коли купуєте, обов’язково перевіряйте текстуру, колір та запах. Обирайте продукт не за рідкісність, зовнішній вигляд чи аромат, а за його справжнє призначення.
Готуйте різні страви, жоден їстівний продукт не викидайте, а знайдіть відповідний рецепт і приготуйте щось нове. Тримайтеся якнайдалі від заздалегідь підготовлених або заморожених харчових продуктів у супермаркеті, напівфабрикатів, оскільки вони можуть містити чимало жирів, цукру, харчових добавок. Віддавайте перевагу свіжим, натуральним, які дозволяють контролювати кількість жиру, цукру та солі. Можливо, з цим більше клопоту, але смак і поживна цінність їжі однозначно кращі.

фото: Ірина Гуртовенко

поділитися

переглядів: 507

Популярні записи | дизайн
Микола Гуртовенко