З настанням холоду ми частіше згадуємо про слабкий імунітет, боротьбу із нежиттю, застудою. І часто забуваємо, що шукати ліки можна не в аптеці, а у шухлядах на власній кухні. Традиційні та екзотичні спеції ефективно лікують від пригніченого настрою, допомагають органам злагоджено працювати, підтримують внутрішнє тепло.

ПРЯНОЩІ ДЛЯ РОЗДУМІВ

Червоний перець
Як приправа за столом чи для приготування гострих страв з чилі, морепродуктами, яйцями, м’ясом, курятиною, сиром та овочевими стравами з горохом. Смакує в сирних паличках і в несолодкому печиві. Має антисептичну дію, покращує травлення, корисний при бронхіті, захворюваннях кісткової системи.

ПРЯНОЩІ ДЛЯ РОЗДУМІВ, СПЕЦІЇ

Кардамон
Смакує до булочок, пирогів, для надання екзотичного аромату молочним пудингам, сиропам, сирам, фруктовим і ягідним салатам, особливо із вишнею, грушею, калиною, чорною смородиною, ананасом, виноградом, мандарином, сливами чи фініками. Приправляють страви із болгарським перцем, редискою. Додають до кави, в пунші. Корисно вживати при бронхіті, як тонізуючий засіб.

ПРЯНОЩІ ДЛЯ РОЗДУМІВ, СПЕЦІЇ

Куркума
Розкриває аромат в рибних стравах (невелика кількість куркуми, додана до борошна, в якому обкачують рибу, надасть золотистий колір і м’який аромат). Для надання кольору і аромату стравам із рису, гороху, капусти, помідорів, буряку, круп: гречки, манки, вівсяної, перлової, пшоняної, рису, ячної. Поєднується із молоком і сиром. Має антисептичні та кровоочисні властивості, корисна при безсонні, низькому артеріальному тискові, поліпшує травлення.

ПРЯНОЩІ ДЛЯ РОЗДУМІВ, СПЕЦІЇ

Кмин
Додають до хлібу, квашеної капусти, капустяних супів, супів із буряка, моркви, страв із болгарським перцем, редискою, горохом, гречкою, рисом. Надає аромату гуляшам, запеченій свинині. Поєднується із полуницею, калиною, обліпихою, ананасом, аґрусом, мандарином, червоною смородиною. Смакує до йогуртів і сирів. Сприяє виводу токсинів із організму, використовується як жовчогінний засіб, має тонізуючі властивості, поліпшує пам’ять.

ПРЯНОЩІ ДЛЯ РОЗДУМІВ, СПЕЦІЇ

Гвоздика
Додають до м’яса, соусів, страв із квасолею, зеленим горошком, морквою, болгарським перцем, помідорами. Сполучається із гречкою, вівсяною крупою, перловою, пшоняною, ячною, рисом. В помірній кількості – до печених яблук, яблучних тортів і в сидр. Використовують як антисептик, знеболювальний засіб.

ПРЯНОЩІ ДЛЯ РОЗДУМІВ, СПЕЦІЇ

Асафетида
Неперевершений замінник цибулі та часнику. В помірній кількості додають до страв із сочевиці, картоплі, моркви, супів, соусів, свіжої чи солоної риби, круп: манної, вівсяної, перлової, рису, ячної. Корисно вживати при безсонні, підвищеному артеріальному тиску.

ПРЯНОЩІ ДЛЯ РОЗДУМІВ, СПЕЦІЇ

Кориця
Застосовують в шоколадних тортах чи в гарячому шоколаді, молоці, в тортах із грушами, яблуками, глінтвейні, на млинцях чи тостах. Додають до страв із гречки, манної крупи, рису, таких овочів як капуста, картопля, болгарський перець. Корисна при безсонні.

ПРЯНОЩІ ДЛЯ РОЗДУМІВ, СПЕЦІЇ

Коріандр
Додають до риби, в овочевих та м’ясних стравах, до гороху, болгарського перцю, буряку. Добре смакує в яблучних стравах і рибних маринадах. Використовують як антисептик, тонізуючий засіб.

ПРЯНОЩІ ДЛЯ РОЗДУМІВ, СПЕЦІЇ

Бад’ян або зірчастий аніс
Приправляють качку, страви з м’ясом, рибні супи. Використовують цілим чи шматочками, оскільки в оболонці більше аромату, ніж у насінні. Також додають до сиропів із грушею чи ревенем, аби був відчутний легкий лакричний смак. Корисно вживати при болях в животі, має протиспазматичну дію, покращує діяльність шлунку.

ПРЯНОЩІ ДЛЯ РОЗДУМІВ, СПЕЦІЇ

текст: Юлія Бєловицька; фото: Ірина Гуртовенко

Купити та дізнатись більше про спеції: вегетаріанське кафе «Намасте», м. Луцьк, вул. Лесі Українки, 57, тел. 066 901 27 73.

[ultimate_spacer height=”75″ height_on_tabs=”50″ height_on_mob=”50″]

поділитися

795 views

[ultimate_heading heading_type=”customizable” heading_content=”Популярні записи | дизайн” heading_typography_type=”google_fonts” main_heading_font_size=”14″][/ultimate_heading]
verte