Сьогодні петрушку, як із плоскими листочками, так і з кучерявими, дуже широко використовують у кулінарії. Та більшість кухарів віддають перевагу плоским — за яскравий смак і легке подрібнення. Загалом петрушка — універсальна трава. Додаємо її майже до кожної страви. І це правильно. Крім того, вона є локомотивом поживних речовин. Чи знаєте ви, що петрушка насправді має більше вітаміну С, ніж апельсин? Щоб забезпечити організм добовою нормою аскорбінової кислоти, досить з’їсти всього 50 г зелені петрушки, яка містить ще й багато хлорофілу. Додавайте листя та стебла до ранкових страв, фрешів та смузі. При великому навантаженні на зір добре пити сік петрушки з соком моркви, змішуючи їх у пропорції 1:3.

Цікаві й унікальні переваги петрушки для здоров’я: багата на вітамін С, при регулярному вживанні стабілізує рівень цукру в крові, знижує підвищений артеріальний тиск; застосовують для зняття набряків, при укусах; має омолоджувальний вплив на шкіру, тонізує й освітлює її, поліпшує зір, зупиняє розвиток пухлин, є дієвим афродизіаком, особливо корисним для чоловіків…

ХРУСТКІ ФАЛАФЕЛІ

Інгредієнти:
2 зубці часнику
100 г вареного нуту
100 г свіжого листя петрушки
50 г свіжого листя кінзи
1 ст. ложка свіжого лимонного соку
4—5 ст. ложок олії з виноградних кісточок
2 ст. ложки борошна з цільного зерна
1 цибулина
сіль, чорний перець, кмин

1. Часник, нут, кінзу, петрушку, цибулю, лимонний сік, сіль, кмин і чорний перець змішайте в кухонному комбайні до однорідної маси. 2. Перекладіть суміш у миску, додайте борошно та олію, перемішайте. 3. Накрийте харчовою плівкою, поставте в холодильник на 1 годину. 4. З охолодженої суміші сформуйте кульки. 5. Викладіть їх на пергаментний папір і легенько притисніть долонею. Випікайте протягом 20—25 хвилин при температурі 250°C до золотистого кольору.

ПЕСТО З ПЕТРУШКИ

Інгредієнти:
½ чашки несолоного мигдалю
1 великий пучок свіжої петрушки
3 ст. ложки нарізаної зеленої цибулі
сік і цедра одного невеликого лимона
2 зубці часнику
4 ст. ложки оливкової олії
½ ч. ложки чорного перцю

1. Усі інгредієнти змішайте до однорідної маси. 2. Заправте сіллю та перцем.

! Додайте песто до спагеті, добре перемішайте — і смачна повноцінна страва, в якій сміливий смак часнику розкриє м’який аромат петрушки, готова!

 

рецепт з журналу Plateful #09
фото: Ірина Гуртовенко

поділитися

переглядів: 115

Популярні записи | рецепти
Микола Гуртовенко